SEO training-, kennis- en adviescentrum › SEO forum › SEO vragen en discussies › Https in Google webmaster tools
Tags: Google Search Console, https
- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 7 jaren, 1 maand geleden door Bart.
-
AuteurBerichten
-
-
5 november 2015 om 1:46 pm #24407
Hallo iedereen,
Kort hebben we de gehele webshop http://www.bestelvloerkleed.nl in https gezet.
Nu is mijn vraag hoe moet je dit op de juiste manier in GWT instellen?
En hoe zit dit met de voorkeursdomein? We hadden dit altijd op de www staan.
Gaat dit ook nog verschil maken nu we de webshop in https hebben? Moet je dan de voorkeur geven aan https://www.bestelvloerkleed.nl? Of maakt dit geen verschil?Op dit moment hebben we in GWT staan:
bestelvloerkleed.nl
http://www.bestelvloerkleed.nl
https://www.bestelvloerkleed.nlIk hoop dat iemand mij dit kan vertellen. Alvast enorm bedankt.
-
5 november 2015 om 2:00 pm #28424
Google behandelt de https en http versie in principe als verschillende websites.
Beste practice is de http website helemaal te 301-redirecten en in Google webmaster tools de www of non-www https versie als voorkeursdomein in te stellen. -
5 november 2015 om 3:40 pm #28426
Google behandelt de https en http versie in principe als verschillende websites.
Beste practice is de http website helemaal te 301-redirecten en in Google webmaster tools de www of non-www https versie als voorkeursdomein in te stellen.Alles wordt geredirect.
De voorkeur staat ingesteld op de www.
Op dit moment heb ik de heb ik bestelvloerkleed.nl, http://www.bestelvloerkleed.nl en https://www.bestelvloerkleed.nl toegevoegd in GWT.
Moet ook de https://bestelvloerkleed.nl worden toegevoegd? Of is het goed zo?
-
6 november 2015 om 1:11 pm #28429
Google behandelt de https en http versie in principe als verschillende websites.
Beste practice is de http website helemaal te 301-redirecten en in Google webmaster tools de www of non-www https versie als voorkeursdomein in te stellen.Alles wordt geredirect.
Maar heb ik het zo goed gedaan of moet ik nog meer toevoegen/instellen in GWT?
Ik heb nu de non-www, de www en de https://www toegevoegd aan mijn webmaster tools en aangegeven dat de www het voorkeursdomein is.Is dit goed zo? Of moet ik bijvoorbeeld ook nog de https://non-www toevoegen of nog andere dingen doen om het goed in te stellen in GWT
-
6 november 2015 om 4:15 pm #28430
Alles wordt geredirect.
Maar heb ik het zo goed gedaan of moet ik nog meer toevoegen/instellen in GWT?
Ik heb nu de non-www, de www en de https://www toegevoegd aan mijn webmaster tools en aangegeven dat de www het voorkeursdomein is.Is dit goed zo? Of moet ik bijvoorbeeld ook nog de https://non-www toevoegen of nog andere dingen doen om het goed in te stellen in GWT
Via http://www.redirect-checker.org/index.php kan ik zien dat je je http versie een 302-redirect hebt gegeven, wat betekent dat de website tijdelijk verplaatst is. Ik zou hier een 301 redirect van maken.
-
8 november 2015 om 12:13 pm #28431
StefanW,
Interessant vraagstuk! Google ziet alles als een . Je moet dus alle ‘exemplaren’ (of prefix(es) heet dat geloof ik) apart toevoegen aan Search Console (voorheen: webmaster tools).
Dit kan je doen door naar google.nl/webmasters/ te gaan, je domeinnaam in te toetsen, het verificatieproces te doorlopen en vervolgens op het dashboard van je site (in search console) rechtsboven op het tandwiel te klikken. Klik daar op ‘site-instellingen’. Misschien wist je dit allemaal al.
Vervolgens het voorkeursdomein selecteren. Onderdeel van dat proces is het verifiëren van de andere versie van je domeinnaam (non-www of www, net wat je kiest). Als je je site dus ‘www’ toevoegt, en een voorkeursdomein wilt instellen, moet je ook áltijd de versie mét ‘www’ toevoegen en beide verifiëren. Andersom ook.
Gebruikmaken van de functie ‘voorkeursdomein instellen’ betekent dus altijd: beide exemplaren verifiëren.
Voor https:// geldt hetzelfde. Ook die toevoegen en verifiëren. Indien een https:// ook zonder www toegankelijk is (weet dat zelf niet precies), moet je ook die zonder www toevoegen en verifiëren.
Als uw site versies met http:// en https:// heeft, moet u beide versies als afzonderlijke site toevoegen.
Bron: https://support.google.com/webmasters/answer/34592?hl=nl
Misschien totaal irrelevant voor jou, maar ik vermeld het toch maar even: hetzelfde geldt voor subdomeinen (en indien regio-specifieke targeting is gewenst, zelfs voor subfolders).
Je kan voorlopig dus nog lekker aan de slag! Niet handig dat Google dit zo doet, maar volgens mij kunnen ze niet anders. Ze willen de zekerheid hebben dat alleen de eigenaar van de site toegang krijgt tot de juiste gegevens.
Lees meer op: https://support.google.com/webmasters/answer/44231
301 redirects instellen is ook altijd noodzakelijk. Andere zoekmachines hebben zo’n voorkeursdomein functie waarschijnlijk niet, vandaar. Controleer altijd goed of de 301 redirect ook daadwerkelijk goed is ingesteld. Google ‘redirect checker’ en maak gebruik van diverse tools.
-
17 november 2015 om 12:34 pm #24408
Super, bedankt voor je duidelijke antwoord!
-
1 november 2017 om 3:17 pm #38043
Beste allemaal,
Even een aanvullende vraag op een al ouder (maar nu weer zeer actueel) topic.
Onze gehele website is van http naar https gegaan. De http pagina’s hebben allen een 301 redirect. In feite bestaat de http website dus niet meer. We hebben de https site aan GWT toegevoegd, met en zonder www. De ranking ging flink onderuit en werd weer gedeeltelijk hersteld toen we de http variant van GWT verwijderden.
Ik lees op alle SEO websites dat je altijd https moet toevoegen, maar onze ervaring is dat http verwijderen en alleen https laten staan de beste resultaten geeft.
Google zelf zegt:
‘Als uw site meerdere protocollen (http:// en https://) ondersteunt, moet u elke versie toevoegen als afzonderlijke site. Als u meerdere domeinen (bijvoorbeeld example.com, m.example.com en http://www.example.com) ondersteunt, moet u elk domein toevoegen als afzonderlijke site.’
De vraag is nu: wat bedoelen ze met ‘ondersteunen’? In principe komen bezoekers via http wel op onze https website. Maar ik neem aan dat ze hiermee een situatie bedoelen waarbij een deel van de website http is en een ander deel (Bijvoorbeeld een webshop-deel) https.
Wie weet raad?
Vriendelijke groeten,
Bart
-
6 november 2017 om 2:56 pm #38070
@Bart Ik denk niet dat het al dan niet aangemeld zijn van de http-versie van invloed kan zijn op de rankings van de https-versie. Ik vermoed dat het toeval is dat je die relatie hebt waargenomen. Als je de http nu weer zou aanmelden zal je geen effect op de rankings zien, is mijn inschatting.
Ik denk dat Google simpelweg wat tijd nodig heeft gehad om de https helemaal goed te indexeren na de omschakeling van http naar https, en dat het herstelmoment toevallig samenviel met het verwijderen van de http-versie uit de search console.
Wat dat ‘ondersteunen’ betreft, denk ik dat zij daar inderdaad doelen op een site waar een deel onder http en een ander deel onder https staat.
-
7 november 2017 om 9:01 am #38071
Duidelijk. Dank je Alain!
-
-
AuteurBerichten
Gerelateerde berichten:
- Niet op Google zichtbaar en vraag over Google Search Console 2 februari 2022 Beste allemaal Ik ben bezig met een website en ik loop tegen het volgende aan. Er word momenteel maar een pagina op google getoond, de…
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.