SEO training-, kennis- en adviescentrum › SEO forum › SEO vragen en discussies › verschillende paden naar product
Tags: breadcrumbs, canonical, location based, path based, seo
- Dit onderwerp bevat 6 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 8 maanden geleden door 000.
-
AuteurBerichten
-
-
11 februari 2016 om 4:49 pm #24523
Als we verschillende paden hebben naar een product moeten we een beslissing nemen over: – breadcrumbs (location / attribute / path).
Verder moeten we rekening houden met dat een breadcrumb de gebruiker dient te ondersteunen in de navigatie. Dit laatste is een argument voor het gebruiken van path based breadcrumbs. Echter breadcrumbs hebben ook een functie voor SEO.
De uiteindelijke node van de structuur is het product. In ons geval een grammofoonplaat.
Voor het optimaliseren van SEO is het van belang een back-link van deze node naar de parent op te nemen. Dan moeten we dus kiezen welke parent dat is.Verder moeten we ook een keuze maken welke paden worden doorgegeven aan de zoekmachine (middels een sitemap). Dit noem ik dan het primaire pad.
Tot slot is het denk ik, handig die elementen in het primaire pad op te nemen die voor de gebruiker van de site een hoge relevantie hebben. In dit geval denk ik Artist / Title.
Om e.e.a. wat concreter te maken:
we hebben bijvoorbeeld:
label / music-on-vinyl / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970maar evengoed kunnen we hebben:
products / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970
of
artists / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970
of
genres / jazz / bop / miles-davis / kind-of-blue
Nu zou naar mijn gevoel de primaire structuur moeten zijn:
ofwel: products / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970
ofwel: artists / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970De andere paden (vanuit label, genre) naar het product zouden dan alternatieve paden zijn.
De backlink vanuit product ( live-at-the-isle-of-wight-1970 ) zou dan ten goede komen aan leonard-cohen. Ik denk dat het dan tevens een goed idee zou zijn voor een aantal artiesten relevante tekst en foto’s op te nemen op de artist pagina. Een tegenargument is echter dat dit er zeer veel zijn, en dat het dus heel moeilijk zal blijken hier unieke onderscheidende content voor te schrijven.Verder denk ik dat het voor de main-genres (Jazz, Pop, Klassiek, World, Rock, Country) dit zijn er ca. 10, een goed idee zou kunnen zijn deze van extra tekst te voorzien.
Het zou wonderschoon zijn indien iemand hierover zijn/haar licht eens kon laten schijnen.
Met name:
– de keuze van de primaire structuur
– nut en noodzaak van de informatie paginas
– de keuze van de breadcrumbs (path of location)Vriendelijke groet,
Lolke Dijkstra -
11 februari 2016 om 7:33 pm #28546
Lolke,
Drukke dag gehad, maar wil je toch even laten zien hoe ik dit zou opzetten:
label / music-on-vinyl / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970
(Hoeveel labels heb je en wat is hier het zoekvolume van?)products / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970
(Ik zou niet voor products gaan, aangezien dit niets toevoegt)artists / leonard-cohen / live-at-the-isle-of-wight-1970
(Hoeveel artists heb je en wat is hier het zoekvolume van?)genres / jazz / bop / miles-davis / kind-of-blue
(Hoeveel genres heb je en wat is hier het zoekvolume van?)In bovenstaande gevallen zou ik kiezen voor artists/leonard-cohen/live-at-the-isle-of-wight-1970, niet alleen omdat dat voor de uiteindelijke pagina meer relevantie toevoegt, ook is dit een vrij logische opstelling qua structuur. Hiernaast zou je voor ‘genres’ en ‘labels’ uiteraard nog wel een aparte contentpagina kunnen opzetten, met daarin enkele links naar interessante pagina’s binnen de shop/product structuur.
Tot slot de vraag omtrent ‘nut en noodzaak van informatie pagina’s’, als je een pagina in de breadcrumbs structuur plaatst, zorg dan altijd dat deze pagina ook op zichzelf een prima pagina is met relevante content en natuurlijk met links naar de onderliggende pagina’s.
Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnspireerd, hoor graag van je wat de keuze wordt.
-
11 februari 2016 om 7:53 pm #28547
Klaas,
Hartelijk dank voor je reactie. Ik ga hier morgen mee aan de slag. Ik had zelf ook al een voorkeur voor artists / {artist-name} / {title}. Om de reden die jij aangaf. Toch is het heel goed om het van een ander te horen. Wat je vragen m.b.t. zoekvolume betreft, helaas heb ik hier nog geen inzicht in. Wel heel goed dat je wijst op de rol van de informatie pagina. Ik zit dan bij artist wel met het feit dat ik eigenlijk geen unieke goede content kan toevoegen (voor het overgrote deel van de artists), het zijn er nl. duizenden. Voor labels geldt dat ook. honderden. Ik houd je op de hoogte. Op de site kun je onder het menu labels / genres etc. zien. Artists is daar nog niet toegevoegd. Zou ik dat wel moeten doen volgens jou als ik deze structuur implementeer: artists / {artist-name} / {title}. ?
vriendelijke groet, en nogmaals hartelijk dank!
-
11 februari 2016 om 8:08 pm #28548
Lolke,
Je zou natuurlijk kunnen werken met geautomatiseerde content. Dit zou ik in vele gevallen niet inzetten, maar bij duizenden artiesten is het handmatig inderdaad niet te doen.
Denk eens aan:
– Automated content; plaatje + naam van artiest, link naar wikipedia, plaatje + naam van de producten/categorieën die eronder vallen, youtube video’s wellicht… denk even goed na welke info je eventueel geautomatiseerd zou kunnen verkrijgen en kunnen plaatsen. Dit in combinatie met UCG kun je in sommige gevallen al leuke pagina’s opmaken.
– UCG (user generated content); laat men reageren op de artiesten, of informatie toevoegen (zoals wiki’s dat doen), ratings toevoegen, top albums, top platen etc.En natuurlijk, omdat je zo slim bent, pak je de grootse artiesten er even handmatig bij door daar echt kwalitatieve pagina’s over te maken of aan te vullen. Uiteindelijk gaat het bij dergelijke opzetten om ROI, return on investment, wat denk je eruit te gaan halen als je deze pagina’s kwalitatief sterker maakt? Betere website, hogere conversie, hogere rankings, meer sales?
-
12 februari 2016 om 1:52 pm #28549
Bedankt voor alle goed tips Klaas. En inderdaad, Fries )
Ik heb een linkje naar een document waarin ik de belangrijkste zaken heb opgeschreven. Dat stuur ik je even.We hebben de site volgens de MEAN stack opgebouwd. Mongo, Express, Angular, Node. Dus AngularJS in de browser.
Dat maakt het allemaal wel een beetje extra spannend. Heb jij hiermee wellicht ervaring? -
12 februari 2016 om 2:08 pm #24524
Bedankt voor alle goed tips Klaas. En inderdaad, Fries )
Ik heb een linkje naar een document waarin ik de belangrijkste zaken heb opgeschreven. Dat stuur ik je even.We hebben de site volgens de MEAN stack opgebouwd. Mongo, Express, Angular, Node. Dus AngularJS in de browser.
Dat maakt het allemaal wel een beetje extra spannend. Heb jij hiermee wellicht ervaring?Met de opbouw is niets mis, maar let wel gewoon goed op de basis SEO en het uiteindelijke resultaat per pagina, want daar valt nog wel het e.e.a. te behalen.
(Lolke Dijkstra, kon ook niet anders dat je van origine een Fries bent)
-
13 maart 2016 om 1:50 pm #36144
Hey Collega’s, Klaas,
We zijn inmiddels een maand verder… De site is geupdate. De nieuwe structuur is geimplementeerd en live gezet.
Mede dankzij het lezen van het SEO boek van Sadon en de reacties (waaronder die van jou Klaas), heb ik dit kunnen realiseren.Ik heb nog een aantal slotvragen:
Ga ik bijvoorbeeld naar https://www.vinylxl.nl/nl/artists dan krijg je een overzicht van alle artiesten. Dan denk ik dat eigenlijk de url zou moeten zijn https://www.vinylxl.nl/nl/artists/ (directory) i.p.v. https://www.vinylxl.nl/nl/artists. Maakt dat wat uit voor SEO?Verder hebben we breadcrumbs geimplementeerd zodat vanaf elk niveau naar boven genavigeerd kan worden.
Dan blijft over (dat realiseerde ik me vanochtend) dat we geen links hebben vanaf de home pagina naar artists, labels, genres, styles (https://www.vinylxl.nl/nl/artists, https://www.vinylxl.nl/nl/labels, https://www.vinylxl.nl/nl/genres, https://www.vinylxl.nl/nl/styles). Ik denk dat dat wel een zonde is tegen de regels van het spel. Overigens heb ik wel een sitemap.xml waardoor deze links gemeld worden aan de bot.vriendelijke groet,
Lolke Dijkstra
-
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.