SEO training-, kennis- en adviescentrum › SEO forum › SEO vragen en discussies › “Onmogelijke” schommelingen bij belangrijkste keyword
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 9 maanden geleden door Danny1980.
-
AuteurBerichten
-
-
21 januari 2020 om 10:17 pm #39299
Woord vooraf. Een lange lap tekst (en heb me nog in moeten houden en af moeten kappen), maar ik wil zoveel mogelijk relevante info meegeven.
Wij zijn in 2015 een website begonnen op hobbymatige basis. Berichten waar zowel affiliates achter zitten als berichten waar geen verdienmodel achter zit.
Maart vorig jaar hebben we besloten het serieus en professioneel aan te gaan pakken. In “onze” branche is één bepaalde zoekterm heel belangrijk. Op het moment dat we besloten de site te professionaliseren hebben we de site eerst beveiligd (http naar https). Op dat moment stonden we (onderaan) de eerste pagina van Google op positie 8. Achteraf gezien opmerkelijk hoog, omdat de site verder aan alle kanten rammelde op SEO-gebied. Aangezien we top 3 stonden en vaak ook nog staan op alle andere relevante zoektermen al met al een acceptabele positie voor dat moment. Nu doorstoten naar de top met verbeteringen zou je zeggen
We hebben ons sindsdien vol op de SEO gestort. Zelf volop informatie opgedaan en waar het kon naar ons inzicht op basis van de informatie die wij overal vandaan haalden de verbeteringen aangebracht.
Zoals:
- https:// ipv http:// (dit leverde een kortstondig piekje op)
- blogs gaan schrijven, aansluitend op de content (dit doen we minimaal eens per maand, terwijl we wel een commerciële website zijn)
- uitsplitsing in categorieën
- de vele 404-links verwijderd of vervangen
- teksten per pagina gaan schrijven met de woorden waarop we gevonden willen worden
- de berichten voorzien van meta tags, alt tags, meta-omschrijvingen, etc, etc., zoeken naar de juiste key phrases, zoveel mogelijk het Yoast-lijstje op groen zien te krijgen (ik weet dat dat niet doorslaggevend is, maar wel een goede richtlijn)
- veel werk gestoken in het vergaren van backlinks (gastblogs geschreven, ons op waardevolle directory’s proberen te krijgen, etc)
- de snelheid steeds geoptimaliseerd, door plugins als autoptimize te gebruiken
- de teksten voorzien van h1-h2-h3-headers
Ik vergeet er ongetwijfeld nog een paar.
Sindsdien dalen we alleen maar met die belangrijke zoekterm. Na 2 maanden ongeveer kukelden we van pagina 1 af en langzaam maar zeker, met minieme piekjes en iets grotere dalen zakten we tot onze frustratie ook steeds verder op pagina 2.
Sinds december is er helemaal geen pijl meer op te trekken. Ineens zakten we om duistere redenen naar plek 80 ongeveer en sindsdien jojo’en we iedere dag tussen plek 14 en helemaal uit google op die term. Het kan heel goed zijn dat we morgen 15 staan en overmorgen 89. Dat is de trend van de laatste 1,5 maand.
Wij zitten echt met onze handen in het haar en snappen hier niks van. Naar ons gevoel doen we niets anders dan de site verbeteren voor de bezoekers. Iets wat de hoofddoelstelling van Google zou zijn, maar we worden alleen afgestraft lijkt het wel.
Wat het nog absurder maakt is dat zelfs op de eerste pagina sites voorkomen die in een middagje in elkaar lijken te zijn gedraaid, niet beveiligd, met enkele berichten en waar al jaren niks nieuws op gepost is
Concreet nu:
- Heeft iemand op basis van deze informatie een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn? In welke hoek we het zouden moeten zoeken?
- Wij zijn best bereid professionele hulp in te schakelen, maar de meeste bureaus willen backlinks of content voor je regelen. Daar hebben we geen behoefte aan. Wat wij willen is iemand die onze site eens goed analyseert qua structuur en ons adviseert en de juiste weg op dirigeert. Waar kunnen we dan het beste terecht?
Hartstikke veel dank aan degenen die de moeite genomen hebben ons verhaal te lezen. Hopelijk is hier iemand die ons op weg naar betere tijden kan helpen!
-
23 januari 2020 om 11:49 am #39300
Hoi,
Erg herkenbaar, ik begrijp je frustratie. Zelf ook een website geoptimaliseerd, mede door meldingen in Google Webmasters. Alle fouten verholpen.
Geen spammy dingen, focus op goede content en de bezoekers, maar Google denkt daar anders over. Het lijkt wel of verbeteringen aan je website steeds weer afgestraft worden.
En dan zie je oude websites vol met spelfouten en content die al jarenlang niet meer actueel is helemaal bovenaan ranken, ja dan is de lol er wel een beetje af :).
Misschien dat de dip na een tijdje weer overgaat, ik weet het niet. Ik heb alle verbeteringen maar stop gezet, kijken of dit effect heeft.
-
23 januari 2020 om 2:15 pm #39301
Dat is vervelend zeg. Zou je de URL kunnen delen zodat we zelf kunnen kijken?
De activiteiten die je noemt lijken goed om de basics in orde te krijgen. Maar Google is in die periode ook een stuk slimmer en strenger geworden. Denk aan YMYL en EAT. De vraag is hoe je het doet ten opzichte van je concurrentie.
-
27 januari 2020 om 4:06 pm #39307
Beste Rick,
De link deel ik liever niet openbaar. Ik hoop niet dat dat een probleem is? Ik wil namelijk liever niet dat deze ‘gevoelige’ informatie voor ‘iedereen’ zichtbaar is. Uiteraard wil ik deze informatie wel op een minder openbare manier delen..?
Dat het veroorzaakt wordt door de YMYL en EAT-updates lijkt mij persoonlijk sterk. Sterker nog, ik denk dat onze site in vergelijking met de meeste concurrenten daar juist beter mee zou moeten scoren.
Ik zou eerlijk gezegd ook verwachten dat de genoemde updates juist in ons voordeel zouden moeten werken. Wij zetten juist in op content en hebben zeer geregeld kwalitatieve (al zeg ik het zelf) updates. Dit in tegnstelling tot vrijwel al onze concurrenten. Wij schrijven eigen, relevante blogs en geven bij de genoemde advertenties vaak veel achtergrondinformatie.
Terwijl dus op pagina 1 bij de allerbelangrijkste zoekterm sites staan die al 2,5 jaar niks nieuws meer hebben geplaatst, helemaal niet af zijn, niet snel zijn en in veel gevallen bijna 1 op 1 gekopieerd zijn van andere sites.
O, ik ben dan niet de enige.. Jouw aanpassingen/verbeteringen waren vergelijkbaar met degene die ik opgesomt heb?
-
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.