SEO training-, kennis- en adviescentrum › SEO forum › SEO vragen en discussies › crawlgedrag Google
Tags: 404, crawlbudget, crawlfouten
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 jaren, 8 maanden geleden door Alain Sadon.
-
AuteurBerichten
-
-
17 mei 2018 om 11:46 am #38461
Hoi
Ik wil even de volgende vraag stellen.
Wanneer ik bij crawlfouten in Search Console kijk, dan zie ik gedurende de gehele maand een gelijkmatige lijn die aangeeft dat er zo´n 85 crawlfouten zijn. Af en toe gaat die lijn naar beneden (83 crawlfouten), dan weer omhoog (85).Wat ik hier niet helemaal begrijp is dat de crawlfouten allemaal eerder die maand zijn gedetecteerd maar gedurende de maand toch bij het dagelijkse aantal crawlfouten wordt geteld.
Kan iemand uitleggen hoe dit moet lezen/interpreteren?
Als een crawlfout bijvoorbeeld op 5 april is gedetecteerd waarom zit die fout dan toch bij het totale aantal op bijvoorbeeld 15 mei?
Blijft Google deze fouten crawlen? In dit geval gaat het om vrijwel allemaal pagina´s met reactiecode 404. Ik heb verder nog niet gecheckt of deze pagina´s daadwerkelijk een 404 statuscode hebben (want ik begrijp als Google deze reactiecode geeft, dan betekent dit niet automatisch dat het ook een 404 pagina is) of dat ik ze kan herstellen. De pagina´s zijn in ieder geval door Google uit de index gehaald, maar blijft Google deze pagina´s ook nog crawlen? (want dat zou allemaal maar af gaan van mijn crawlbudget). Wat kan ik het beste doen wanneer deze pagina´s daadwerkelijk niet meer bestaan ook dus ook niet kunnen worden omgeleid of hersteld? Een 404 status code geven (wanneer dit nog niet het geval is) of 410?
Graag jullie reactie. Alvast hartelijk dank.
Gegroet, Maurits
-
17 mei 2018 om 12:48 pm #38462
Als Google niet heeft geconstateerd dat een crawlfout is opgelost, dan zal de crawlfout blijven bestaan. Dat staat dus los van het moment van constateren.
Zolang Google de pagina op de één of andere manier blijft tegengekomen, met name via een link naar de pagina, dan zal de fout dus ook blijven bestaan. Maar mogelijk is het zelfs zo dat als Google de pagina eenmaal is tegengekomen (via een link), en de pagina in een 404 resulteerde, die pagina vermeld blijft bij de crawlerrors, ook als de link naar die pagina is weggehaald. Mits die pagina blijft resulteren in een 404, natuurlijk.
De procedure voor het oplossen van 404’s is tegenwoordig:
1. indien je een alternatieve, zeer vergelijkbare, pagina hebt voor de vervallen pagina, leg dan een 301-redirect naar die pagina.
2. indien je geen alternatieve, vergelijkbare pagina hebt, laat die 404-pagina dan gewoon bestaan. Maar zorg dan wel voor een zeer goede 404-pagina, opdat de bezoeker toch nog iets aan je site heeft.
-
17 mei 2018 om 3:14 pm #38464
Beste Alain,
Bedankt voor je snelle antwoord. Jouw reactie schept een hoop duidelijkheid.
Toch heb ik nog wat aanvullende vragen.
Wanneer ik een pagina van de website verwijder, hier netjes een 404-pagina van maak en er zijn verder geen oude links naar deze pagina op de website te vinden, dan zal Google dit ook nooit als crawlfout ervaren? Omdat Google dan geen link meer naar deze website kan crawlen? Dit klinkt op zich logisch, ben eigenlijk hiervoor op zoek naar bevestiging.
Laatste vraag. De reden waarom er toch een statuscode 404 of 410 aan een pagina moet worden gegeven wanneer ik deze pagina verwijder: Is dat omdat Google dan begrijpt dat de pagina niet meer moet worden geïndexeerd – wanneer er toch een oude link opduikt naar deze pagina? Heb ik het goed?
Als een pagina permanent moet worden verwijderd, is een 410 (permanent verwijderen) dan altijd beter?
Nogmaals alvast hartelijk dank
Gegroet, Maurits
-
17 mei 2018 om 3:25 pm #38465
Beste Alain,
Nog een laatste vraag.
Wanneer een pagina eenmaal al is verwijderd, kun je de url voor deze pagina dan toch nog redirecten naar een passende vergelijkbare pagina?
Dank je wel
Gegroet, Maurits
-
24 mei 2018 om 8:56 pm #38493
Jazeker, kan altijd.
-
-
-
AuteurBerichten
Gerelateerde berichten:
- Niet op Google zichtbaar en vraag over Google Search Console 2 februari 2022 Beste allemaal Ik ben bezig met een website en ik loop tegen het volgende aan. Er word momenteel maar een pagina op google getoond, de…
- Google Analytics alternatieven 23 december 2024 Hi allemaal, ik ben op zoek naar alternatieven voor GA4 om organische omzet te meten. Hebben jullie aanbevelingen? Dankjewel!
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.