Stel dat de site van de ene op de andere dag op vele zoekwoorden een stuk lager scoort dan voor die dag. Heeft de site een penalty gekregen? Is het getroffen door een algoritmische wijziging? Wat is er aan de hand? Wat moet ik doen? Via dit artikel wil ik wat helderheid verschaffen over dit lastige gebied. Ik zal daarbij ook begrippen verhelderen, met name het verschil tussen een handmatige en een algoritmische penalty. Ik ga niet of nauwelijks in op de individuele problemen die ten grondslag kunnen liggen aan de vermeende penalty. Na het lezen van dit artikel zal u in algemene zin meer inzicht hebben in het wonderlijke fenomeen van de Google penalty.
Als we een significante daling in verkeer zien vanuit de organische zoekresultaten van Google, is de eerste stap dat we in Hulpprogramma’s voor webmasters gaan kijken of Google daar iets gemeld heeft. Dat doen we bij het onderdeel Siteberichten en bij het onderdeel Zoekverkeer-Handmatige acties. Bij het eerste onderdeel worden geautomatiseerde meldingen weergegeven, bij het tweede onderdeel de meldingen als gevolg van handmatige ingrepen. Laten we beginnen bij die laatste.
Handmatige ingreep
Handmatige ingrepen door Google vinden normaal gesproken alleen plaats als de kwaliteitsrichtlijnen van Google zijn overtreden. Google meldt dan binnen Hulpprogramma’s, zoals ook in de volgende figuur te zien is, welke actie het betreft en op welk onderdeel binnen de site de actie betrekking heeft.
Ze noemen dit dus geen penalty maar een actie, of eigenlijk een ‘actie tegen webspam’. Het effect kan zijn dat de site opeens slechter scoort, maar ook dat de site geheel uit de zoekresultaten verdwijnt. Handmatige ingrepen vinden dus plaats bij overtreding van de kwaliteitsrichtlijnen, maar Google behoudt zich het recht voor om ook om allerlei andere redenen handmatig in te grijpen, bijvoorbeeld op last van de rechter, of op basis van zwaarwegende verzoeken (iemands credit card gegevens blijken openbaar gepubliceerd). Indien op de site een handmatige ingreep heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld omdat er sprake is van cloacking (dat is één van die praktijken die tegen de kwaliteitsrichtlijnen ingaan), dan dienen we dat probleem op te lossen en vervolgens een verzoek tot herbeoordeling (Eng: reconsideration request) in te dienen.
Algoritmische ingreep
Het kan ook zijn dat er sprake is van een geautomatiseerde of algoritmische ingreep. Dat is een stuk lastiger dan de handmatige, omdat Google hier niet altijd melding van maakt. Dan moeten we gaan raden wat het probleem zou kunnen zijn. Is het Panda, is het Penguin, of is het een gevolg van één van die vele andere algoritmische wijzigingen die Google continu doorvoert? Google zelf zegt dat het verschil tussen een algoritmische penalty en een daling in rankings door een algoritmische wijziging of ingreep, vaak moeilijk te bepalen is. In beide gevallen heeft het rankingalgoritme immers “besloten” de site lager dan voorheen te laten scoren. Als we veel aan linkbuilding hebben gedaan moeten we aan ons linkprofiel gaan werken (Penguin). We zullen moeten proberen zoveel mogelijk linkjes verwijderd te krijgen en de resterende linkjes te disavowen (zie hieronder). Als de site veel achterhaalde informatie bevat, dan zullen we dáár misschien aan moeten werken (Panda). Als er veel crawlerrors zijn, of de site erg traag is, moeten we dié technische zaken oplossen. Er kunnen dus erg veel redenen aan de basis liggen van een algoritmische verandering in rankings, of we die nu een penalty of een algoritmische wijziging noemen. Hier een verhelderende video van Google op dit punt.
Na verbeteringen aan de site als reactie op algoritmische ingrepen heeft het geen zin om een reconsideration request in te vullen. We zullen moeten wachten tot de algoritmen van Google weer positiever naar onze site kijken. Sommige onderdelen van het algoritme doen dit heel snel, maar andere onderdelen (zoals Penguin) kunnen hier lang over doen: dan zullen we moeten wachten op een nieuwe run (die slechts een paar keer per jaar plaatsvindt).
Nieuwe site beginnen?
Als het, vervolgens, maar niet lukt de problemen op te lossen en de site laag blijft scoren kan het verleidelijk te zijn de hele boel over te zetten naar een nieuw domein en het oude domein te 301-redirecten naar het nieuwe. Helaas redirecten we de problemen op deze manier ook, dus dat is geen oplossing. In een interview van Barry Schwartz van seroundtable.com met Googler John Mueller wordt gesteld dat de penalty zelfs zonder 301-redirect mee gaat naar de nieuwe site indien die laatste één op één een kopie is van de oude. Dan blijft er dus weinig anders over dan het van de grond af aan opbouwen van een nieuwe site.
Tot slot nog even iets over het disavowen van linkjes
De meest voorkomende penalty’s, tegenwoordig, betreffen sites die een slecht linkprofiel hebben doordat ze agressief aan linkbuilding hebben gedaan. Daarbij is de procedure allereerst dat we moeten proberen zoveel mogelijk van die linkjes verwijderd te krijgen en de overgebleven linkjes via Hulpprogramma’s voor webmasters ‘af te wijzen’ (Eng: disavow). Voor het opsporen van lage kwaliteit verwijzingen zijn allerlei zogenaamde “link detox tools” in omloop zijn. U kunt Googlen op dat zoekwoord als u meent er één nodig te hebben. Het is duidelijk dat het disavowen van links een grote industrie gaat worden binnen SEO. Aanvankelijk gaf Google aan dat we vooral niet moeten gaan disavowen als we geen penalty hebben opgelopen. Eind 2013 kwam Google echter opeens met de video dat we linkjes wel degelijk kunnen disavowen als we ons onzeker voelen over de consequenties van bepaalde links voor onze site. Dat is natuurlijk koren op de molen van de disavow-industrie. Want welke webbeheerder, die afhankelijk is van het organisch verkeer, is níet onzeker over de kwaliteit van de linkjes? Mijn advies is echter om niet te gaan disavowen als er geen sprake is van een penalty. Want misschien gaat u wel linkjes weghalen die juist in positieve zin bijdragen aan uw scoringsposities.
[important]Leer meer over dit onderwerp, en over nog veel meer interessante SEO-zaken, via mijn SEO trainingen. Op Springest hebben bijna honderd deelnemers de trainingen beoordeeld met een gemiddeld cijfer van 8.8, wat het hoogste is van alle seo trainingen in Nederland.[/important]
Remon zegt
Ha Alain,
Een penalty is altijd vervelend, echter een Penguin kun je wel degelijk heel makkelijk met een 301 redirect te boven komen. Binnen enkele weken (en soms zelfs dagen) heb je gewoon je oude rankings terug.
Ik heb hier zelf zeer goede ervaringen mee, en met mij meerdere “collega’s”. Uiteraard is wel de vraag hoelang deze truc nog blijft werken, maar nu werkt het zeker nog wel.
(Dit waren overigens geen handmatige acties van Google, dus ik durf niet te zeggen dat het ook werkt als je het heel erg bont gemaakt hebt)
Alain Sadon zegt
Dat is interessante informatie, Remon. Dank je wel, en hou ons op de hoogte!
Alexander van Aken zegt
Mijn ervaring is dat je van tevoren een handmatige actie tegen webspam aan kunt zien komen. Zie bijvoorbeeld de rankings voor een site welke, op basis van spammy backlinks (voornamelijk webdirectories), via WMT de melding kreeg dat de site de Google richtlijnen overtrad
http://goo.gl/YlLNgK
Zomaar lukraak disavowen van links op basis van bangmakerij zou ik inderdaad zeker niet doen. Maar als je rankings beginnen te zakken dan is het wel verstandig om eens goed naar je backlinks te kijken.
Alexander van Aken zegt
@Remon
Hoi Remon,
Besloot je een 301 redirect te doen ivm dalende keyword rankings? Deed je dat gepaard met het verwijderen/disavowen van backlinks?
Remon zegt
Ha Alexander,
Bij één van mijn website weet ik 100% zeker dat het door de Penguin update gekomen is. De site viel namelijk enorm omlaag nadat deze was uitgerold. Ik keek het eerst nog even aan, omdat ik er zeker van wilde zijn dat ik getroffen was.
Toen ik merkte dat de site echt niet terug werd geplaatst heb ik dus een 301 uitgevoerd op een nieuw domein, en alles 1 op 1 overgezet naar de nieuwe domein. Resultaat was dat na enkele dagen de rankings langzaam aan weer terug kwamen, en deze na een paar weken volledig waren hersteld. En hier is geen disavow aan te pas gekomen.
Tevens zag ik dat één van mijn concurrenten ook getroffen was, en exact met dezelfde techniek ook zijn oude rankings terug veroverd had.
Matt roept wel vaker iets, maar waarschijnlijk zit er ook een gedeelte bluf bij. En natuurlijk zijn er mensen die hier direct gehoor aan geven, en direct stoppen met het gebruik van de techniek die Matt behandeld heeft.
Natuurlijk wordt Google zelf ook steeds slimmer in het vinden van slechte linkjes en dergelijken. Maar wij helpen Google hier zelf ook bij natuurlijk. Want wanneer je rankings verloren hebt, en gebruik gaat maken van de Disavow tool, dan geef je Google dus meteen op een presenteerblaadje een lijst met “verkeerde” linkjes.
En zo weet Google dus ook meteen welke links hij wel of niet waarde moet meegeven.
Jasper Gunsing zegt
Als aanbieder van seo diensten op no cure no pay diensten moeten we echt opletten voor sites die een penalty gehad hebben. Het komt weleens voor dat er een offerte wordt aangevraagd voor een website met een penalty. Weet iemand of er iets is waardoor wij kunnen zien of een website wel of geen penalty heeft gehad?
Uiteraard doen we wel een linkprofiel onderzoek voor het uitgeven van een offerte maar je weet het nooit. Als iemand een jaar geleden een penalty heeft gehad obv foute links en deze verwijderd heeft maar nooit hersteld is zal dit niet zichtbaar zijn.
Alain Sadon zegt
Dag Jasper. Bij een penalty zie je een stevige daling in organisch verkeer, zoals eenvoudig is in te zien in Google Analytics. Dus bij het uitbrengen van de offerte zou je daar tot een aantal jaar terug kunnen kijken.
Bloggelientje zegt
Ik kreeg recent drie verzoeken om links van mijn blog naar andere websites te verwijderen. Ik vraag me af waarom dat was. Zou het zijn omdat ze een penalty kregen? Mijn blog is niet spammy, dus waarom zouden sites zo’n link willen verwijderen?
Alain Sadon zegt
Dat heeft ongetwijfeld met Penguin+disavow te maken.
Lars Mertens zegt
Onlangs is mijn webdevelopment website 10 pagina’s gezakt in Google, nu denk ik dat het komt door een algoritmische ingreep. Ik had nog een oude sitemap geregistreerd staan die crawl errors veroorzaakte, dat zou misschien de daling kunnen verklaren.
Richard zegt
Rowdy Groothedde zegt
Ik geloof dat ik met één van mijn website een Google pentalty heb ontvangen, terwijl ik zo netjes te werk ga op mijn website. Is het ook mogelijk dat andere mensen ervoor kunnen zorgen dat je een Google penalty krijgt?
Groet Rowdy
Alain Sadon zegt
Is in principe wel mogelijk: negative seo noemen we dat. Maar de kans lijkt me klein…
Jacob van der Schaaf zegt
Ik heb in 2006 eens een penalty gehad. Van de één op de andere dag was ik nergens meer te vinden. Dus ook niet een klein beetje. Het waarom was gissen (waarschijnlijk teveel linkruil) maar ben toen maar een andere website begonnen want hoe lang het duurt weet je ook nooit zeker.
Communiceren met Google erover heeft nul zin. Wij kunnen daar niets over zeggen is alles wat je te horen krijgt.
Gustavo Woltmann zegt
Wordt het niet eens hoog tijd dat Google wat duidelijker gaat communiceren en wat transparanter wordt i.v.m. hun algoritmen. Iedereen die weet waar we aan toe zijn, dat is toch beter nietwaar…
Alain Sadon zegt
Lees dit: https://www.seoguru.nl/seo-blog/seo-wetenschap/
Gustavo Woltmann zegt
Bedankt Alain
Daniel Kuipers zegt
Ik ben het niet helemaal eens met het disavowen. Wanneer je disavowt erken je dat je fout bezig bent geweest. Als die handmatige controle er dan komt ben je helemaal de sjaak.