Binnen de zoekmachine optimalisatie (SEO) is er een compleet nieuw vakgebied aan het ontstaan, namelijk die van de App Store Optimalisatie, afgekort tot (het in Nederlands wat ongelukkige begrip) ASO. ASO is niet anders dan SEO voor Apps. Veruit de meeste Apps worden gevonden via organische zoekopdrachten. De twee belangrijkste zoekmachines voor Apps zijn de iOS App Store (met Apps voor de iPhone en iPad) en Google Play (met Apps voor apparaten gebaseerd op Android). Beide zoekmachines worden ongeveer even vaak gebruikt. Via dit artikel zal ik uitleggen hoe we hoog kunnen scoren in Google Play, waarbij ik put uit eigen onderzoek. Een vriend van me, eigenaar van App ontwikkelbureau Black Bear Solutions, vroeg me laatst namelijk of ik daar iets van wist. Hier mijn openbare antwoord aan hem. Ik heb geen belang in zijn bedrijf…
Beste Cees,
Het is duidelijk dat de Google Play zoekmachine een stuk eenvoudiger is dan Google’s reguliere Web zoekmachine (die we allemaal kennen en gebruiken). De zoektechnologie achter Google Play is immers nog heel jong, maar vooral ook omdat de App-detailpagina’s qua vorm allemaal identiek zijn. Er zijn dus niet zo heel veel knoppen om aan te draaien. Een voorbeeld van zo’n detailpagina is Angry Birds. Het gaat er dus om dat we zo hoog mogelijk gaan scoren met zo’n detailpagina.
Zoekwoord analyse
Voordat we onze App gaan optimaliseren op het zo goed mogelijk gevonden worden in Google Play zouden we eigenlijk eerst willen weten welke zoekwoorden men aldaar nu eigenlijk precies gebruikt. We zijn bekend met de Zoekwoordplanner van Google, maar iets dergelijks is er niet voor Google Play. De reden hiervoor is dat er (vooralsnog) geen AdWords-advertenties rond de zoekresultaten worden vertoond. Dus Google heeft er ook geen belang bij om die gegevens openbaar te maken. We zullen dus zelf moeten proberen zo goed mogelijk in te schatten welke zoekwoorden relevant zijn voor onze App.
We onderscheiden bij ASO directe en indirecte rankingfactoren. Directe factoren zijn in mijn definitie die factoren die we zelf, direct, in de hand hebben. Het aantal recensies, bijvoorbeeld, kunnen we niet direct zelf controleren en is dus een indirecte factor. De Titel van de App hebben we wél direct in de hand en is daarmee een directe rankingfactor.
In de literatuur worden de directe rankingfactoren ook wel aangeduid als ‘On-metadata’ (tegenover de niet-directe ‘Off-metadata’), maar die benaming vind ik wat verwarrend.
Directe rankingfactoren
Er zijn slechts drie plekken die we direct kunnen optimaliseren: daar willen we dus -als het even kan- onze zoekwoorden in kwijt.
1. Title
Dit is het belangrijkste element van de App Store Optimalisatie. Daar moeten de belangrijkste zoekwoorden in ieder geval in terugkomen. Het onderzoek dat ik heb uitgevoerd (hierover straks meer) laat zien dat Google eerst de Apps toont die het zoekwoord in de Title hebben staan, en pas daarna de Apps waarbij dat niet het geval is. Het is dus een absolute voorwaarde om de Title goed te gebruiken.
Grappig in dit verband is dat wanneer we zoeken op ‘Games’ er nauwelijks of geen app is die dat zoekwoord in zijn Title heeft staan. Daardoor moet Google kijken naar andere factoren (zoals die in het vervolg van dit artikel worden besproken). Google Play kent weliswaar een eigen Games-sectie, maar omdat veel mensen ook binnen de reguliere sectie naar Games-apps zullen zoeken lijkt hier dus nog wel een enorme mogelijkheid voor Game App ontwikkelaars te liggen…
2. Description
De Description is de plek waar we precies kunnen aangeven wat de App behelst. Feitelijk moeten we dit onderdeel, voor wat betreft onze SEO-aanpak, vergelijken met de wijze waarop we webcontent optimaliseren (vergelijk deze Description dus niet met de meta-description van onze webpagina’s). We moeten in de App-description dus onze zoekwoorden verwerken, terwijl we rekening houden met Panda-achtige controles: hou de tekst natuurlijk en ga dus vooral niet spammen met de zoekwoorden. Verwerk de belangrijkste zoekwoorden in ieder geval ook in de 1e alinea. Lange Descriptions (Google hanteert daarbij wel een maximum van 4000 tekens) is geen probleem, maar organiseer het zo dat het voor de lezer helder blijft.
Indien je je Apps in meerdere landen/talen wilt aanbieden, voeg dan ook meerdere tekstvarianten toe (Google biedt die mogelijkheid bij het aanmelden van de App). Dit geldt ook voor de Title. Het voordeel voor ASO is dat je zodoende ook kan optimaliseren op anderstalige zoekwoorden.
3. Categorie
De App wordt aangeboden in een categorie. De categorie wordt erg belangrijk als de Title niet het zoekwoord bevat of kan bevatten (zoals het Games-voorbeeld, hiervoor).
Indirecte rankingfactoren
Omdat de literatuur daar nogal dubbelzinnig over is heb ik een beperkt onderzoek uitgevoerd omtrent de correlatie tussen de eerste drie hierna genoemde indirecte rankingfactoren en hun scoringsposities in Google Play. Voor meer informatie over dit onderzoek, zie onderaan dit artikel.
1. Aantal Google +1’s
Uit het onderzoek blijkt dat de belangrijkste factor voor het scoren in Google Play het aantal Google +1’s is. Dit is niet verwonderlijk omdat Google hier tegenwoordig keihard op in zet. In mijn test blijkt de correlatie tussen de +1’s en de rankings op 0,69 uit te komen, en dat is hoog (maximum is 1).
2. Aantal recensies
Het aantal recensies zit qua correlatie in de buurt van het aantal +1’s, namelijk 0,64. Ook dit lijkt een belangrijke maat voor Google bij de bepaling van de kwaliteit van de App. Het lastige met dit soort factoren is dat er een element van self fulfilling prophecy in zit: hoe hoger de App scoort, hoe hoger het aantal recensies, waardoor die nog hoger zal scoren, etc. Maar misschien zit het wel zo simpel in elkaar…
3. Hoogte beoordeling door gebruikers
De hoogte van de beoordeling (in de afbeelding dus 4,3) blijkt uit mijn onderzoek nauwelijks gecorreleerd met de rankings (0,21). En dat terwijl dit eigenlijk (mits voldoende stemmers) een veel objectievere factor is dan de vorige twee (vanwege het aspect van de de selffulfilling prophecy). Maar goed, bij de tien high-volume zoekwoorden uit mijn onderzoek blijkt dit totaal niet het geval. Indirect zal de beoordeling wel degelijk een rol spelen: hoe hoger de beoordeling, hoe meer downloads, hoe meer recensies en +1’s, dus hoe hoger de scoringspositie.
4. Andere sociale signalen
Hoewel er ongetwijfeld een hoge correlatie zal zijn tussen bijvoorbeeld het aantal Facebook likes en de scoringsposities van de Apps betwijfel ik het of Google op dit moment daadwerkelijk gebruik maakt van het aantal likes. Dit omdat het Google +1 instrument volstaat: Google slaagt er steeds beter in om mensen te motiveren +1’s te geven aan hun favoriete Apps. Hetzelfde geldt voor andere sociale signalen zoals Twitter, LinkedIn, etc. Ik sluit niet uit dat Google die signalen op termijn alsnog gaat gebruiken, met name voor longtail zoekwoorden (dus voor gespecialiseerde Apps met weinig +1’s).
5. Inkomende verwijzingen
Omdat Google (in tegenstelling tot Apple) precies weet hoe sites naar elkaar verwijzen (de link graph), lijkt het me niet logisch te veronderstellen dat Google geen gebruik maakt van deze informatie. Hoewel de App zoekmachine waarschijnlijk nog erg eenvoudig is, is het voor Google ook erg eenvoudig de gegevens omtrent inkomende verwijzingen richting de App-detailpagina via een soort pagerank-achtige formule te betrekken bij hun App rankingalgoritme. En als dat nu nog niet het geval is, zal dat spoedig volgen. De ankerteksten van de verwijzingen zullen daar net als bij de ‘gewone verwijzingen’ ook van belang zijn of worden.
Meer informatie over het onderzoek
Voor de bepaling van de correlatie tussen de scoringsposities in Google Play en een drietal potentiële, indirecte rankingfactoren ben ik uitgegaan van een tiental veelgebruikte zoekwoorden. Van deze tien zoekwoorden zijn de hoogst scorende tien Apps bekeken. Van deze -in totaal dus 100- apps is achterhaald hoeveel recensies ieder heeft, wat de hoogte is van de beoordeling door gebruikers en hoeveel Google +1’s de App heeft gekregen. Per rankingfactor is van ieder van de tien zoekwoorden de correlatie bepaald tussen de waarde van de rankingfactor en de rankingpositie. Vervolgens is per rankingfactor het gemiddelde bepaald van de correlaties. Het resultaat is als volgt:
#recensies correlatie met rankings = 0,64
Hoogte beoordeling correlatie met rankings = 0,21
Aantal Google +1’s correlatie met rankings = 0,69
M.b.t. het onderzoek moeten nog een drietal zaken worden opgemerkt:
- Het onderzoek is uitgevoerd vanuit de Nederlandse Google Play (argument hl=nl). Om te scoren moet de beschrijving van de App dan in principe ook Nederlands zijn, tenzij het zoekwoord duidelijk een andere taal impliceert (zoals horoscope, maar games en game worden bv. wel weer beschouwd als een Nederlands woord).
- Alleen die apps zijn opgenomen waar het zoekwoord in de Title van de App staat. Indien dat namelijk niet het geval is, dan scoort de App sowieso een stuk lager. Indien geen enkel zoekresultaat het zoekwoord in de Title heeft, dan heb ik wel alle zoekresultaten meegenomen.
- De Exceltabel met de data kan je hier vinden. Het onderzoek is beperkt. Eigenlijk zouden de eerste 50 scoringsposities moeten worden bekeken, en zou het aantal zoekwoorden aanzienlijk moeten worden vergroot en verbreed. Verder is het van belang te begrijpen dat correlatie iets anders is dan causatie. Als een bepaalde factor een grote correlatie heeft met de scoringsposities wil dat nog niet zeggen dat Google dat expliciet zo heeft geprogrammeerd (dwz dat er een causaal, oorzakelijk verband is). Desalniettemin geeft het in mijn optiek een goed (eerste) inzicht.
Cees, ik hoop dat je hier verder mee kan. Snel weer een bakkie koffie, stel ik voor.
Hartelijke groet,
Alain
Door SEOguru getrainde in ASO gespecialiseerde ontwikkelaars kunt u hier vinden: SEO deskundige App Ontwikkelaars. NB. vanaf de volgende SEO trainingen gaat ASO ook onderdeel worden van het lesprogramma.
robin zegt
Het blijft interessant om verder uit te zoeken wat zorgt voor een goede ranking.
Wat ik eigenlijk, en misschien kun je dat toevoegen aan je onderzoek, is het aantal downloads.
Exacte downloads zijn natuurlijk niet bekend, maar de staffels wel.
Alain Sadon zegt
Ja, het aantal installaties is ook interessant mee te nemen in het onderzoek. Moet ik weer even tijd voor hebben…
Martin Kleijwegt zegt
Beste Alain,
Bedankt voor dit leuke stuk met verrassend originele inhoud! ASO kan een interessant nieuw vakgebied worden, lijkt me. Ik wou trouwens de Exceltabel met data van je onderzoek openen, maar kreeg een 404 error pagina. Misschien komt dat later nog in orde, ik probeer het gauw weer!
Alain Sadon zegt
Je hebt gelijk! De link is aangepast, hij werkt nu wel.
Robert van Heerde zegt
Handig overzicht zo. Toevallig laatst zelf naar informatie omtrent ASO gezocht. Ik ben erg benieuwd of en hoe dit zich verder gaat ontwikkelen aangezien het nu niet echt veel voorstelt ;).
Ik zou mij kunnen voorstellen dat in de toekomst ook wordt meegenomen hoe intensief een app daadwerkelijk wordt gebruikt. Ben benieuwd!
Gustavo Woltmann zegt
Interessant vakgebied, ik was nog niet bekend met ASO, maar het is natuurlijk logisch dat we ook met onze ranking in de Pay Store en Apple Store bovenaan moeten komen. Spijtig dat er nog geen Keyword Planner voor ASO is…