SEO training-, kennis- en adviescentrum › SEO forum › SEO vragen en discussies › Inventarisatie eisen SEO CMS
Tags: seo cms
- Dit onderwerp is leeg.
-
AuteurBerichten
-
-
9 september 2009 om 10:46 am #21369
Graag zou ik nog eens een uitputtende inventarisatie maken van de eisen die we aan een goed CMS stellen. In twee artikelen heb ik al eens besproken hoe de code er in mijn optiek uit zou moeten zien om er optimaal mee te kunnen scoren. Dat waren:
SEO CMS: het ideale model | SEO blog | SEO guru en
SEO CMS: het ideale model, deel 2 | SEO blog | SEO guruOp mijn weblog heb ik de context beschreven van onderhavig onderzoek, waaronder de plannen die ik heb met de lijst van factoren.
Ik zou nu graag met mijn mede seo-goeroes een lijst van punten willen opstellen op basis waarvan we bestaande CMS-systemen op SEO vriendelijkheid kunnen beoordelen. Het gaat me in eerste instantie om een totale lijst met alles wat ook maar enigszins van belang lijkt. Als de lijst compleet is kunnen we de individuele punten gaan waarderen. Met de waarderingen in de hand zijn bestaande CMS-systemen te beoordelen op hun zoekmachine vriendelijkheid.
In dit stadium gaat het me dus nog niet om namen van concrete CMS-en. Dat volgt straks.
Om een stevige start te maken noem ik alvast een tiental punten:
1. Flexibel met oog op semantiek:
a. Variabele Head-sectie (inhoud Title, Meta-Description, Meta-Keywords, Meta-Robots)
b. Mogelijkheid extra semantiek aan de pagina’s toe te voegen via H1, etc, maar ook via classnames, id’s, etc.
c. Geschikt voor Rdf en/of Microformats (voorbereiding op het semantische web)2. de mogelijkheid extra meta-elementen toe te voegen, bijvoorbeeld t.b.v. rel=canonical, Google verificatiecode, Google API’s, etc.
3. Sitemap-updater waarbij Google wordt gepinged op het moment dat er een nieuwe pagina aan de sitemap wordt toegevoegd. Dit i.v.m. snellere indexering van de pagina’s.
4. Mogelijkheid van automatische breadcrumbs op de pagina t.b.v. de juiste linkstructuur.
5. URL’s:
a. Statische url’s met beschrijvende zoekwoorden (bv. afgeleid van titel), die door gebruiker aangepast kunnen worden (permalinks).
b. Logische url-structuur: voor ieder specialisme een nieuwe directory. Bv. /vervoersmiddelen/autos/toyota
c. De root van iedere directory bevat per definitie een index-pagina
d. Automatische 301-redirect (bv. via .htaccess) als de url van een pagina wijzigt.6. W3C gevalideerde code
7. Mogelijkheid van het toekennen van tags aan een artikel. Onder /tags/ verschijnen alle tags. In het geval van de tag ‘seo’ verschijnt onder /tags/seo/ een overzicht van alle artikelen die betreffende tag hebben gekregen. Aan al deze tag-pagina’s moet tekst kunnen worden toegevoegd om verder te kunnen optimaliseren op die tag.
8 Ruimte voor extra code of scripts in de body van de pagina, zoals bv. nodig voor Google Analytics.
9. Alt attributen bij afbeeldingen i.v.m. image search.
10. Ondersteuning van de content manager of de tekstschrijver om seo-bewustzijn te versterken. Welke zoekwoorden gebruiken mensen rond het onderwerp en wat is de dichtheid van zoekwoorden tijdens het schrijven van de pagina.
11. (Ok, geen tien maar elf) de aanwezigheid van andere content op de website dan tekst alleen, zoals videos.
Wie volgt?
-
10 september 2009 om 8:53 am #24954
Goed idee en een sterk begin! Hierbij de volgende aanvullingen, opmerkingen en discussie punten:
Allereerst gaat dit forum natuurlijk over SEO, maar bij de beoordeling van een CMS mogenwe andere functionaliteiten zoals usability, multi-language opties en flexibiliteit niet uit het oog verliezen. Met het oog op SEO:
1b. Dit gebeurd vaak door een tekst editor, niet zozeer CMS.
3. Neem aan dat je hier XML Sitemap bedoelt.
5.
c. De root van iedere directory bevat per definitie een index-pagina. Dit zou al zo zijn indien punt b goed is uitgevoerd. Ik weet niet of dit de verantwoordelijkheid is van het CMS of van de developer. Een index pagina zonder content is net zo waardeloos als een 404 pagina.
d. Goed punt. Dit moet tijdens development natuurlijk wel uitgezet kunnen worden. What about asp?9. Dit hangt vaak af van de (WYSIWYG) editor, vaak kan er voor verschillende editors worden gekozen bij OS CMSen zoals FCKeditor of Tiny.
10. Trefwoord dichtheid? Hmm… zijn we daar al niet een beetje aan voorbij? Is dit verantwoordelijkheid van CMS of van een copywriter?
11. Hangt weer af van editor en gebruiker, niet zo zeer van CMS.
12. Snelheid speelt steeds vaker een rol bij SEO. Een goed CMS is snel en gebruikt automatische cachen technieken, pagina compressie en bandbreedte optimalisatie door het aantal http requests te minimaliseren (optimalisatie van css en js bestanden).
13. Op het gebied van SEO gaat het vaak mis met CMSen als er meerdere talen worden gebruikt. Een goed CMS kan verschillende domeinen beheren vanuit 1 database en 1 omgeving.
14. Omdat ook blogberichten worden weergegeven in zoekamachines als Google dient er een blog functie beschikbaar te zijn met RSS feed.
Verder nog usability zoals:
Goed CMS doet iets met 404 pagina’s zoals een auto search. Een goede zoekfunctie met bruikbare resultaten (bijvoorbaald aan de hand van page vieuws) is ook belangrijk. -
22 september 2009 om 10:35 am #25000
Aanvullingen vanuit Google:
Official Google Webmaster Central Blog: Recommendations for webmaster friendly freehosts. -
22 september 2009 om 11:11 am #25001
Misschien een aanvulling op punt 5:
Bij grote websites zie je vaak dat de URL te diep gaat, je krijgt dan dus een te lange URL met woorden die niet relevant zijn. In het CMS zou dan een mogelijkheid moeten zitten om van deze grote URL een kleinere URL te maken die natuurlijk wel op dezelfde pagina uit komt.
-
22 september 2009 om 2:37 pm #25009
Goede image handling. Automatische Thumbs van goede kwaliteit en kleine bestandsgrootte.
Vooral bij veel artikelen of foto gallery van groot belang voor de snelheid. -
23 september 2009 om 10:35 am #25012
Een RSS feed waarin pagina’s staan, is dat niet ook handiger. Dat je feitelijk gezien je sitemap ook in een RSS feed plaatst.
-
25 september 2009 om 1:48 pm #21370
Een RSS feed waarin pagina’s staan, is dat niet ook handiger. Dat je feitelijk gezien je sitemap ook in een RSS feed plaatst.
Waarom zou je dat doen?
-
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.