17.1 Inleiding
Om te beginnen een inspirerende uitspraak die ik ergens tegen kwam van één van de leidende figuren van Google, Matt Cutts:
“We want to be a reflection of the web. If there are important things on the web, we want to find them. But if you are trying to push yourself up into Google first, so that people can find you, you are kind of working against the grain, you are going up hill. It is much, much easier to think about all the different ways you can get known in the world and then Google will find out about you naturally.”
Het is dus zaak de mogelijkheden van het Internet optimaal benutten om publiciteit te genereren voor het product waar u achter staat. Pas alles toe wat er aan technische zaken in deze handleiding is beschreven, dat is cruciaal voor een optimaal resultaat, maar kijk ook over de ranking van uw website heen. Die komt vanzelf wel als u op een serieuze en creatieve manier de mogelijkheden van het Internet gaat benutten.
Dit hoofdstuk heb ik ‘web2.0 en SEO’ genoemd. Web1.0 staat voor het Web zoals dat bestond tot de lucht er begin deze eeuw (voorjaar 2001) uitliep. Het commerciële model van Web1.0 was het verkrijgen van zoveel mogelijk verkeer naar de website, het opbouwen van een zo groot mogelijke database van klanten en het creëren van waarde op basis van die twee zaken. Grote bedrijfsverliezen waren in dit model geen enkel probleem. Symbool voor deze periode staan in Nederland World Online (van Nina Brink) en in de VS WorldCom (boekhoudschandaal).
Als web2.0 al iets betekent, zou het wat mij betreft precies de lessen van web1.0 moeten hebben geïncorporeerd. Vaak wordt web2.0 geassocieerd met flexibele web-userinterfaces en een bepaald soort grafisch design (kleurverlopen, ronde hoeken, ‘natte vloer’-effecten, kreten als ‘beta’, etc.); nieuwe programmertalen als AJAX; online-applicaties waarbij je het gevoel krijgt met een offline-applicatie te maken te hebben, social media, etc.
Hierna behandel ik kort een viertal zaken die zijn voortgekomen uit de web2.0-ontwikkelingen. Ze hebben allen te maken met een nieuwe manier van bedrijfsvoering, een manier die gebaseerd is op transparantie of openheid, autoriteit, vertrouwen, co-creatie (ook wel peer-production genoemd), communities en globalisering. Uiteraard behandel ik ze hier vanuit het perspectief van SEO. Eigenlijk zou er hier ook een paragraaf “social media” opgenomen moeten zijn, maar het onderwerp “Social SEO” is al behandeld bij het hoofdstuk Linkbuilding.
17.2 Forums
Forums zijn de ideale plek om bekendheid en autoriteit te verwerven. Zoek een niche rond het gebied van uw website waar u zich helemaal thuis voelt. Schrijf berichten, beantwoord berichten, m.a.w. laat uw passie en inhoudelijke kennis zien. Wees niet bang kennis weg te geven, dat is de oude manier van denken. Wees ook niet bang vragen te hebben. Dat is dé manier om gratis werknemers te vinden. Mensen helpen elkaar graag. Wees uzelf.
Vanuit fora kunt u meestal links opnemen naar uw eigen site. Bij forums is het bovendien meestal mogelijk een profielpagina te maken. Bij ieder bericht wordt dan via de naam van de schrijver een verwijzing opgenomen naar de profielpagina. Op deze profielpagina schrijft u een goed verhaal over u zelf en neemt een verwijzing op naar uw website en misschien ook sociale media pagina’s. Ook op onderhavige site kunt een forum vinden, over SEO uiteraard.
Veel fora nemen bij uitgaande links automatisch de rel=nofollow op. In eerdere hoofdstukken heb ik beschreven hoe dat attribuut de doorgifte van linkjuice blokkeert. Google raadt forumbeheerders ook op dat te doen, opdat fora minder interessant worden voor linkbuilding. Als u echter serieuze bijdrage levert op fora, zullen mensen op de link naar uw site klikken, en zullen die bezoekers misschien alsnog ergens een dofollow-link (een link waarbij de rel=nofollow afwezig is) voor u gaan realiseren.
17.3 Weblogs/RSS
Weblog’s zijn zeer populair. Natuurlijk omdat ze een hele mooie omgeving bieden om van alles wat het Internet zo leuk maakt op eenvoudige en gestructureerde manier te publiceren (tekst, muziek, video, afbeeldingen), maar ook omdat zoekmachines ze erg goed waarderen. Ook de SEOguru-site is feitelijk een weblog, gebouwd in WordPress.
Weblog’s zijn gebaseerd op content-management systemen (CMS). Bij een CMS worden de pagina’s op het moment dat die door een bezoeker worden opgevraagd, voor wat betreft het variabele deel (content) gegenereerd uit een database en voor wat betreft het vaste deel (vormgeving) uit een template. Bij een weblog kan de beheerder daarom kiezen uit verschillende templates, terwijl de content onveranderd blijft.
Omdat weblogs over het algemeen veel content bevatten doen ze het erg goed bij zoekmachines. Hier volgen een aantal tips die de weblog tot een succesvol SEO-instrument kunnen maken.
- Neem vóór het schrijven meteen een aantal zoekwoorden in gedachten, natuurlijk woorden waar mensen op zoeken, liefst in een mooie niche. Gebruik daarbij niet alleen de woorden zelf, maar ook de synoniemen en enkelvoud/meervoud-combinaties daarvan. Ga daar echter niet mee spammen, d.w.z. te overdreven gebruik maken van die zoekwoorden. Hou het natuurlijk.
- Laat de belangrijkste zoekwoorden terugkomen in de title van het bericht. Dit is alleen zinvol als ze ook terugkomen in de content van het bericht.
- Zorg dat de belangrijkste zoekwoorden in ieder geval in de eerste paragraaf genoemd worden. Dit kan bijvoorbeeld doen door, net als in de krant, het bericht te beginnen met een lead, d.w.z. een ‘inleidende samenvatting’.
- Weblogs als WordPress werken met categorieën. Dit is een mooi SEO-instrument, als de naam van de categorie (dus de ankertekst van de verwijzing naar de betreffende categorie pagina) één of meer belangrijke zoekwoorden bevat. Een bijkomend voordeel overigens van WordPress is de de perfecte crawlability: spiders komen er gemakkelijk doorheen, ook door de goede interne linkstructuur.
- Gebruik zoekwoorden in de alt-tags van de images.
- Vaak komt de publicatiedatum terug in de subdirectories onder het domein van de betreffende pagina. Dat is niet ideaal. Ook dynamische URL’s zijn niet ideaal. Het mooiste is het als u gebruik maakt van statische URL’s (permalinks) waarbij u via subdirectories de structuur van de site volgt.
- Integreer de weblog in uw website. Weblogs zijn namelijk potentieel goede ‘link’-trekkers, zeker als u uitmuntende artikelen schrijft over het domein waar u goed gevonden wilt worden. U kunt natuurlijk ook uw hele site als weblog opbouwen.
- Zorg dat de datum bij het artikel staat, zeker als het een artikel betreft over zaken die snel veranderen (zoals in de ict, consumentenelectronica, etc). Zelf lees ik nauwelijks artikelen waarvan ik niet weet hoe gedateerd ze zijn, ook zal ik daar dus niet snel naar verwijzen. Blijf daarom schrijven.
Tot slot een kort woord over RSS (Really Simple Syndication). RSS is een webfeed-formaat dat alle door u geplaatste weblog-berichten vertaalt naar berichten in XML-formaat. Dit formaat is speciaal geschikt voor zogenaamde feedreaders die iedereen op zijn pc kan installeren of bij de nieuwere pc’s al standaard aanwezig is. Nagenoeg alle weblog’s bieden automatisch deze functionaliteit. Als een bezoekers uw wegblog interessant vindt kan deze zich abonneren op uw blog door een speciaal RSS-icoon aan te klikken. Vanaf dat moment krijgt deze uw berichten automatisch in zijn/haar feedreader te zien. Voor SEO heeft RSS echter geen directe toegevoegde waarde.
17.4 (Viral) Video en videosearch
Nóg populairder dan weblogs zijn videos. YouTube is het bekendste voorbeeld van een compleet op video’s geöriënteerde website. De commercie is er naarstig op ingesprongen. Voor hen ontstaan via deze vorm van communicatie ook steeds meer mogelijkheden. Voor SEO is video ook zeer interessant. Google toont ook regelmatig video’s in de reguliere zoekresultaten. Die worden dan overgeheveld uit Google video search. Bedenk op welke zoekwoorden u wilt dat de video gevonden wordt en plaats die in de bestandsnaam van de video, de titel en de omschrijving ervan. En natuurlijk, zorg dat er verwijzingen met goede ankerteksten naar de pagina met uw video komen te liggen. U kunt de video op uw eigen server plaatsen of extern bij bijvoorbeeld YouTube. YouTube heeft nog meer mogelijkheden om uw zoekwoorden te verwerken. In het artikel Google leesblind voor veel aspecten van video’s wordt echter aangetoond dat Google niet heel veel aspecten daadwerkelijk ziet. In 2017 heeft Backlinko 1.3 miljoen video’s geanalyseerd en de scoringsfactoren geprobeerd in kaart te brengen.
Bij Viral Video gaat het erom een dermate interessante of leuke video te maken dat bezoekers elkaar massaal van het bestaan van uw video op de hoogte gaan brengen. De kunst daarbij is natuurlijk iets te maken wat precies uw doelgroep aanspreekt.
17.5 Persberichten
Een hele goede manier om veel kwalitatief goede verwijzingen naar de website te genereren richting de eigen website is het persbericht. Als ‘de’ pers uw persbericht oppakt kan u dat offline-publicitieit, maar vanuit SEO bezien nog interessanter, online-publiciteit opleveren. Er zijn veel nieuws-websites die uw bericht graag opnemen.
Nog los van de bezoekers die het persbericht oplevert, resulteert het in verwijzingen naar uw website die ook na lange tijd hun SEO-werk voor u blijven doen. Goede verwijzingen ook, omdat nieuws-websites door zoekmachines over het algemeen als betrouwbare bronnen worden aangemerkt.
Een goed persbericht schrijf je echter niet zomaar. Het bericht moet knettergoed zijn. Juist ook omdat een eenmaal geplaatst bericht niet meer weg te halen is. Op het web zijn daar veel adviezen over te vinden.
Links vanuit persberichten zijn sinds 2013 alleen nog zinvol voor SEO als een redactie het persbericht heeft beoordeeld en goedgekeurd, m.a.w. als ze leiden tot zogenaamde editoral links. Links vanaf sites die persberichten zonder enige redactie automatisch plaatsen, kunnen zelfs negatief uitpakken als er te eenzijdig op dergelijke verwijzingen wordt geleund. Dit heeft te maken met de zogenaamde “Google Penguin” updates, die de natuurlijkheid van backlink-profielen naar sites beoordelen.
Vorige – 16. Redirects | Volgende – 18. SEO tips |